Ομιλία στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία


Φίλες και φίλοι καλημέρα σας!


Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η σημερινή παρουσία σας. Η συγκίνηση που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι πολύ έντονη, θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την πίστη στην αλήθεια και την αγνότητα των προθέσεών μας.  Υπάρχει μεταξύ μας μια πολύ σπάνια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και  αγάπης. Μια δυνατή σχέση ειλικρίνειας, μια μοναδική σχέση εμπιστοσύνης που κανένας και τίποτα δεν μπορεί να την κλονίσει.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο τις δυσκολίες τις καθημερινότητας που εμποδίζουν την συμμετοχή.  Γι’ αυτό, λοιπόν, η σημερινή δυναμική σας παρουσία αποτελεί μια πρώτη νίκη. Μια πρώτη νίκη συμμετοχής στα κοινά και μια πρώτη απόδειξη ότι ο αγώνας μας πιάνει τόπο. Είναι μια πρώτη επιβεβαίωση ότι δεν αργεί η άνοιξη για τα Γρεβενά μας.χρειάζεται την ευκαιρία να αναγεννηθεί.  Και αυτό δεν μπορεί να γίνει από τους ανθρώπους που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Και νομίζω εσείς που – λόγω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων – έρχεστε λιγότερο συχνά στον τόπο σας βλέπετε χρόνο με τον χρόνο την υποβάθμιση.
 

Αγαπητοί συνδημότες,Τα Γρεβενά είναι η γενέθλια γη μας, ο τόπος δραστηριοποίησής μας, οι άνθρωποι που ερχόμαστε σε επαφή. Είναι μια κοινωνία πιεσμένη, με σκοτεινό παρόν και άδηλο μέλλον. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μονόδρομος. Είναι αποτέλεσμα επιλογών των δημοτικών αρχών. Δημοτικών αρχών και αρχόντων που σήμερα έρχονται να διεκδικήσουν και πάλι την ψήφο σας.
Ξέρετε, θα πρέπει να πάψουμε κάποια στιγμή να εφευρίσκουμε δικαιολογίες ή να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν ως φυσικές καταστροφές που απλά περιμένουμε να περάσουν. Πρέπει να σταματήσουμε τα μνημόσυνα και τα μοιρολόγια για τα «ένδοξο» παρελθόν. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στο αδυσώπητο παρόν και μέλλον που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Χρειάζεται να δούμε πώς θέλουμε τα Γρεβενά και τις κοινότητές τους για τα παιδιά μας. Χρειαζόμαστε μια νέα δημοτική αρχή, που ακούει τις ανάγκες των πολιτών και προσαρμόζεται στις προσταγές της εποχής. ΔΕΝ έχουμε ανάγκη τους κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια πολιτικούς. Αρκετά έπαιξαν με τον τόπο μας.

Φίλες και φίλοι,

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι κρίσιμες.
Θέλουμε να βγει ο Δήμος Γρεβενών από την απομόνωση και την εσωστρέφεια; Ή θέλουμε ένα Δήμο που περιορίζεται στις συγκρουσιακές λογικές λογικές;
Θέλουμε να συνδέσουμε τις πλούσιες παραδόσεις  και τον φυσικό μας πλούτο με το τουριστικό μερίδιο που μας αναλογεί; Ή θέλουμε ένα Δήμο αδρανή και αναποτελεσματικό;
Θέλουμε ένα Δήμο που στηρίζει τους κοινωνικά αδύναμους, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους; Ή θέλουμε ένα Δήμο αδιάφορο για την επίλυση των καθημερινών και ουσιαστικών προβλημάτων σας;
Θέλουμε ένα Δήμο καθαρό, με υποδομές και ασφαλείς μετακινήσεις; Θέλουμε αξιοπρεπή σχολεία για τα παιδιά μας; Θέλουμε ένα Δήμο με προσβάσιμους και προσπελάσιμους χώρους άθλησης και αναψυχής;
Αν ναι, τότε πρέπει να πάψει ο Δήμος να είναι καταφύγιο επαγγελματιών πολιτικών και κομματικών στελεχών!
Εσείς γνωρίζετε καλά ποιοι είμαστε. Είμαστε άνθρωποι όπως κι εσείς, με καθημερινές έγνοιες και αγωνίες. Δίνουμε καθημερινά τον αγώνα για να ζούμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας. Σε αντίθεση με τους άλλους, δεν ασχολούμαστε με την πολιτική γιατί τα έχουμε όλα λυμένα.

Μην γελιέστε φίλες και φίλοι,

Όλη αυτή η σκανδαλολογία, όλη αυτή η αντιπαράθεση και η πόλωση μόνο στόχο έχουν να διαιρούν τεχνητά τους Γρεβενιώτες. Είναι ο πιο απλός τρόπος διαίρει και βασίλευε. Κρατάνε εμάς διαιρεμένους και τον τόπο σε στασιμότητα γιατί οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχετε εσείς. Δεν τους αγγίζουν τα προβλήματα τις καθημερινότητας. Ασχολούνται με την πολιτική για να καλύπτουν ΜΟΝΟ την ματαιοδοξία τους και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Τους ενδιαφέρει μόνο να βρίσκονται οι ίδιοι στις πρώτες σειρές. Δεν τους ενδιαφέρουν, όμως, καθόλου οι συμπολίτες τους.

Γι’ αυτό, αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Δεν διστάζουν να τάξουν τα πάντα στους πάντες. Καλλιεργούν προσδοκίες τις οποίες ποτέ δεν εκπληρώνουν. Προσβάλλουν την νοημοσύνη μας. Αδυνατίζουν την πίστη σας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με αυτές τις εκλογές. Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι.
Εμείς στον συνδυασμό «Ανατροπή – Αναγέννηση για τα Γρεβενά μας» προερχόμαστε από  διαφορετικούς κομματικούς χώρους. Δραστηριοποιούμαστε σεδιαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους. Μοιραζόμαστε,όμως, την ίδια αγωνία  για τον τόπο μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες προγραμματικές αρχές. Είμαστε πολίτες που θέλουν να είναι χρήσιμοι και όχι αρεστοί.Παλεύουμε για να ανοίξουμε στον τόπο μας τους δρόμους για την προοπτική που δικαιούται.
  Προτείνουμε, λοιπόν, στους δημότες των Γρεβενών, σε όλους εσάς, ένα σχέδιο μετρημένο και ρεαλιστικό, που ιεραρχεί τις ανάγκες και θέτει προτεραιότητες. Στο σχέδιο αυτό μετουσιώνεται το όραμα των ανθρώπων του συνδυασμού για το μέλλον του τόπου.
Συνδημότισσες και συνδημότες,
Το πρόγραμμά μας βασίζεται σε τρεις άξονες με εμβληματικές παρεμβάσεις λελογισμένου κόστους και ταυτόχρονη έμφαση στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων.
Ο πρώτος άξονας αφορά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, ο δεύτερος άξονας την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ο τρίτος τους συνδεδεμένους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.

Χωρίς να έχουν λυθεί τα προβλήματα της καθημερινότητας, οτιδήποτε φαντάζει βουνό σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Δεσμευόμαστε, λοιπόν, για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες είτε κατοικούν στην πόλη είτε στην πιο απομακρυσμένη και μικρή κοινότητα του Δήμου μας, είτε εκτός νομού, όπως εσείς. Συνεργαζόμαστε με τους προέδρους και τα συμβούλια των κοινοτήτων για να επιλύουμε ΑΜΕΣΑ τα προβλήματα που προκύπτουν. Αναδιοργανώνουμε και ενισχύουμε την υπηρεσία καθαριότητας και την τεχνική υπηρεσία ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά σε όλη την έκταση του Δήμου. Οι διακρίσεις μεταξύ πόλης και κοινοτήτων τελειώνουν την 1η Σεπτεμβρίου! Επιπλέον, προχωράμε στην εκπόνηση ενός νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας μετά από αξιολόγηση δομών ώστε να έχουν τα Γρεβενά μια διοικητική οργάνωση που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
Προωθούμε την δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες μέσα στον αστικό ιστό των Γρεβενών και διαθέτουμε λεωφορείο του Δήμου για την ασφαλή μετακίνηση των εκπαιδευόμενων. Ως πότε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης στήριξης θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Ως πότε τα Γρεβενά θα αποτελούν μαύρη τρύπα στην υποστήριξη κοινωνικών ομάδων με αυξημένες ανάγκες;
Ενισχύουμε τη Φιλοζωική Ομάδα Γρεβενών στη λειτουργία και τη συντήρηση τουΚαταφυγίου Αδέσποτων Ζώων. Μια πόλη χωρίς αδέσποτα είναι στοιχείο πολιτισμού. Είναι στοιχείο ασφάλειας των πολιτών.
Ενεργοποιούμεαδρανείς υποδομές και δημοτικά κτίρια, για να καλύψουμε ανάγκες που χρονίζουν.

Για να πετύχουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, όπως και αυτές που θα ακούσετε ευθείς αμέσως χρειάζονται νέοι πόροι αλλά και περιστολή των δαπανών.

Προχωράμε, λοιπόν, στην άμεση αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά τεχνολογίας LED, επιτυγχάνοντας μείωση κατανάλωσης τουλάχιστον 60%.

Δεύτερον, εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλα τα δημοτικά κτίρια με σκοπό την αυτοπαραγωγή ενέργειας για τις ανάγκες των κτιρίων (μείωση κόστους ηλεκτρισμού σχεδόν 80%) και την προώθηση των ΑΠΕ μεταξύ των πολιτών.

Τρίτον, προωθούμε την αντιστάθμιση του κόστους ηλεκτροφωτισμού της με κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού. Τέλος, προχωράμε στην ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτωνμε στόχο τη στήριξη των ασθενέστερων νοικοκυριών, παρέχοντας τους δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.

Με στοχευμένες δράσεις που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος βελτιώνουμε καθημερινά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και μειώνουμε το κόστος της.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τον πρωτογενή τομέα. Τον ένα από τους δύο πυλώνες της βαριάς μας βιομηχανίας. Φροντίζουμε την πρόσβαση του κάθε κτηνοτρόφου στην μονάδα, του κάθε αγρότη στο χωράφι του, συντηρώντας έγκαιρα και επεκτείνοντας την αγροτική οδοποιία.  Παράλληλα ιδρύουμε «γραφείο αγρότη» με γεωπόνο και κτηνίατρο.

Ο τρίτος άξονας του προγράμματός μας αφορά τον τουρισμό και τον πολιτισμό – ο δεύτερος πυλώνας της «βαριάς» μας βιομηχανίας.

Δεσμευόμαστε για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Τα Γρεβενά σε όλη τους την έκταση είναι ένας ανοιχτός παράδεισος που περιμένει επισκέπτες. Είμαστε βέβαιοι ότι μόλις τον γνωρίσουν δεν θα μπορούν να τον αποχωριστούν. Για να τον γνωρίσουν όμως κοντά στα γνωστούς πόλους (ΒάλιαΚάλντα, χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, τη γαστρονομία των μανιταριών) προωθούμε την ολοκλήρωση του Κέντρου Παλαιοντολογίας και του Αστεροσκοπείου του Όρλιακα, ώστε μαζί με τα πέτρινα γεφύρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα ιαματικά λουτρά – που στέκουν αναξιοποίητα – και τα θρησκευτικά μνημεία να αποτελέσουν ένα ισχυρό τουριστικό πακέτο χωρίς ανταγωνισμό. Τέλος, προωθούμε την ίδρυση Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο – κτίριο ενός αιώνος περίπου – με την παράλληλη δημιουργία μιας σύγχρονης δομής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τους μαθητές του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι,

Με τη δική σας στήριξη, συμπαράσταση και προτροπή και τη δική μας ισχυρή θέληση να προσφέρουμε ενεργά και αποτελεσματικά στον τόπο μας, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτόν τον αγώνα. Γιατί  για εμάς οι εκλογές αφορούν τις επιλογές μας για το μέλλον. Αφορούντο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, που είναι εδώ και θέλουμε να παραμείνουν αλλά και εκείνων που λείπουν και θέλουμε να επιστρέψουν πίσω.

Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών που έρχονται. Ή συνεχίζουμε να ψηφίζουμε ανθρώπους που τα έχουν όλα λυμένα και βλέπουμε τα παιδιά μας να φεύγουν ή ανατρέπουμε το παλιό πολιτικό σκηνικό για να αναγεννήσουμε τα Γρεβενά μας.Συνδημότισσες και συνδημότες,

Με γνωρίζετε καλά. Γνωρίζετε ότι ποτέ δεν σας πρόδωσα ούτε θα σας προδώσω. Διότι υπάρχει μεταξύ μας μια πολύ σπάνια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης. Μια δυνατή σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης που κανένας και τίποτα δεν μπορεί να την κλονίσει.

Αποφασισμένοι προχωράμε να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα στο Δήμο Γρεβενών. Να τον αναγεννήσουμε! Να τον κάνουμε βιώσιμο και πάλι, το χρωστάμε στους γονείς και τα παιδιά μας!

Καλή δύναμη και καλό μας αγώνα!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!Pages