ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Φίλες και φίλοι, αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για τη θέρμη με την οποία αγκαλιάσατε την αποψινή μας εκδήλωση. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη ζεστασιά και την γενναιοδωρία με την οποία υποστηρίζετε αυτή την προσπάθεια. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη με την οποία την περιθάλπετε τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού και εμένα προσωπικά.
Υπάρχει μεταξύ μας μια πολύ σπάνια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και  αγάπης. Μια δυνατή σχέση ειλικρίνειας, μια μοναδική σχέση εμπιστοσύνης που κανένας και τίποτα δεν μπορεί να την κλονίσει.
Γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολο ήταν να βρεθείτε εδώ μαζί μας με την αγορά ανοιχτή. Γνωρίζω ότι κάποιες και κάποιοι από εσάς έκαναν για να φτάσουν εδώ τον ίδιο χρόνο που κάναμε κι εμείς από τα Γρεβενά. Γι’ αυτό λοιπόν, η σημερινή δυναμική σας παρουσία αποτελεί μια πρώτη νίκη. Μια πρώτη νίκη συμμετοχής και μια απόδειξη ότι η προσπάθεια που κάνουμε εδώ και ένα χρόνο τώρα πιάνει τόπο.
Φίλες και φίλοι,
            Ο συνδυασμός που έχετε σήμερα μπροστά σας δεν είναι αποτέλεσμα της προσωπικής μας ματαιοδοξίας, αλλά καρπός της αγωνίας ενεργών πολιτών να παρουσιάσουν μια αξιόπιστη πρόταση για τα Γρεβενά. Είναι καρπός της βαθιάς μας πίστης ότι ο Δήμος μας έχει ανεκπλήρωτες δυνατότητες. Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο έπακρο αν εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο και δουλέψουμε όλοι μαζί.Αυτή η πίστη στους συμπολίτες μας και τις δυνατότητές τους κινητοποιεί τη δράση μας. Διεκδικούμετον Δήμο Γρεβενών για να τον αλλάξουμε!Με συζήτηση, συμμετοχή και σκληρή δουλειά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Το ίδιο κάνουμε καθημερινά στις σπουδές και τις δουλειές μας. Αυτό θέλουμε και για τα Γρεβενά μας. Να συνδυάσουμε δράσεις και δυνάμεις. Να ανοίξουμε νέες προοπτικές.
Όμως, φίλες και φίλοι,

Για να τα πετύχουμε αυτά οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα.Τα Γρεβενά χρειάζονται μια νέα δημοτική αρχή για να αναγεννηθούν. Κι αυτό δεν μπορούν να το πετύχουν όσοι τα έφεραν στη σημερινή κατάσταση.
Αγαπητοί συνδημότες,
Τα Γρεβενά είναι η γενέθλια γη μας. Είναι ο τόπος μας και μας πονάει να τον βλέπουμε να ρημάζει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω όμως ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της αδράνειας των δημοτικών αρχών.
Ξέρετε, κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες για τους ανευθυνο-υπεύθυνους που έρχονται και πάλι σήμερα να διεκδικήσουν την ψήφο σας. Πρέπει με οδηγό τα μαθήματα του παρελθόντος να επικεντρωθούμε στο παρόν και στο μέλλον. Χρειάζεται να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να βλέπουμε σήμερα εμείς τον τόπο μας και πώς θέλουν να τον βρουν αύριο τα παιδιά μας.
Μέχρι σήμερα, οι δημοτικές αρχές δεν άκουγαν τους πολίτες. Είναι προσκολλημένες σε έναν ξεπερασμένο τρόπο διοίκησης. Δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις επιταγές του 21ου αιώνα. Παίζουν με τον τόπο μας σαν να τους ανήκει.
Φίλες και φίλοι,
Οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι κρίσιμες και κομβικές για το μέλλον των Γρεβενών μας.
Θέλουμε να βγει ο Δήμος Γρεβενών από την εσωστρέφεια; Ή θέλουμε ένα Δήμο που περιορίζεται στην στείρα αντιπαράθεση;

Θέλουμε να διεκδικήσουμε το τουριστικό μερίδιο που μας αναλογεί, συνδέοντας τις πλούσιες παραδόσεις μας, την ιδιαίτερη κουζίνα μας με τον φυσικό μας πλούτο; Ή θέλουμε ένα Δήμο αδρανή και αμέτοχο στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου;
Θέλουμε ένα Δήμο που αναπτύσσει αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής πρόνοιαςή ένα Δήμο που αφήνει απροστάτευτους τους πιο αδύναμους;
Θέλουμε ξεκάθαρα προγράμματα και καθαρές κουβέντες ή πολιτικούς που κρύβονται από το δημόσιο διάλογο και αποφεύγουν τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις;
Θέλουμε ένα Δήμο καθαρό, με ασφαλείς οδικές υποδομές και προσεγμένο αστικό περιβάλλον; Θέλουμε αξιοπρεπή σχολεία για τα παιδιά και τα εγγόνια μας; Θέλουμε οι χώροι άθλησης και αναψυχής να είναι προσβάσιμοι και προσπελάσιμοι σε όλους τους συμπολίτες μας;
.
Εσείς, αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες, γνωρίζετε καλά ποιοι είμαστε.Είμαστε απλοί άνθρωποι με καθημερινές αγωνίες. Για εμάς η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι χόμπι που γεμίζει τον ελεύθερό μας χρόνο. Είναι καθήκον απέναντι στα παιδιά και τον τόπο μας. 
Είναι καθήκον μας να ενώσουμε τις Γρεβενιώτισσες και του Γρεβενιώτες και όλοι μαζί να δουλέψουμε για την προκοπή του τόπου μας.

Διότι όπως γνωρίζετε πολύ καλά, τα Γρεβενά δεν μπορούν να αντέξουν άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια. Δεν μπορούν να αντέξουν άλλες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Δεν μπορούν να αντέξουν άλλες προσδοκίες να διαψεύδονται. Δεν μπορείτε εσείς να αντέξετε να προσβάλλουν την νοημοσύνη σας.

Όμως, αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,  θέλω να πιστέψετε ότι η εποχή αυτή πέρασε ανεπιστρεπτί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορούμε να Προωθούμε την δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες μέσα στον αστικό ιστό των Γρεβενών και διαθέτουμε λεωφορείο του Δήμου για την ασφαλή μετακίνηση των εκπαιδευόμενων. Ως πότε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης στήριξης θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Ως πότε τα Γρεβενά θα αποτελούν μαύρη τρύπα στην υποστήριξη κοινωνικών ομάδων με αυξημένες ανάγκες;

Ο δεύτερος άξονας, φίλες και φίλοι, αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο δήμο μας. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες είτε κατοικούν στην πόλη είτε στην πιο απομακρυσμένη και μικρή κοινότητα του Δήμου μας, είτε εκτός νομού, όπως εσείς. Συνεργαζόμαστε με τους προέδρους και τα συμβούλια των κοινοτήτων για να επιλύουμε ΑΜΕΣΑ τα προβλήματα που προκύπτουν. Αναδιοργανώνουμε και ενισχύουμε την υπηρεσία καθαριότητας και την τεχνική υπηρεσία ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά σε όλη την έκταση του Δήμου. Οι διακρίσεις μεταξύ πόλης και κοινοτήτων τελειώνουν την 1η Σεπτεμβρίου! Επιπλέον, προχωράμε στην εκπόνηση ενός νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας μετά από αξιολόγηση δομών ώστε να έχουν τα Γρεβενά μια διοικητική οργάνωση που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
Ενισχύουμε τη Φιλοζωική Ομάδα Γρεβενών στη λειτουργία και τη συντήρηση του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων. Μια πόλη χωρίς αδέσποτα είναι στοιχείο πολιτισμούκαι ασφάλειας των πολιτών.
Για να πετύχουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, όπως και αυτές που θα ακούσετε ευθείς αμέσως χρειάζονται νέοι πόροι αλλά και περιστολή των δαπανών. Αυτός είναι ο τρίτος μας άξονας.
Προχωράμε, λοιπόν, στην άμεση αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά τεχνολογίας LED, επιτυγχάνοντας μείωση κατανάλωσης τουλάχιστον 60%.
Δεύτερον, εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλα τα δημοτικά κτίρια με σκοπό την αυτοπαραγωγή ενέργειας για τις ανάγκες των κτιρίων (μείωση κόστους ηλεκτρισμού σχεδόν 80%) και την προώθηση των ΑΠΕ μεταξύ των πολιτών.
Τρίτον, προωθούμε την αντιστάθμιση του κόστους ηλεκτροφωτισμού της με κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού. Τέλος,ενεργοποιούμε αδρανείς υποδομές και δημοτικά κτίρια, για να καλύψουμε ανάγκες που χρονίζουν.
Με στοχευμένες και πολύ συγκεκριμένες δράσεις που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος βελτιώνουμε καθημερινά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και μειώνουμε το κόστος της.

Φίλες και φίλοι,

Οι δύο τελευταίοι άξονες αφορούν τη συνεισφορά του Δήμου μας στην ανάπτυξη του τόπου, αφορούν τους δύο πυλώνες της «βαριάς βιομηχανίας» των Γρεβενών μας.
Κατ’ αρχήν το δίδυμο πυλώνα του τουρισμού και του πολιτισμού.Τα Γρεβενά σε όλη τους την έκταση είναι ένας ανοιχτός παράδεισος που περιμένει επισκέπτες. Είμαστε βέβαιοι ότι μόλις τον γνωρίσουν δεν θα μπορούν να τον αποχωριστούν. Για να τον γνωρίσουν όμως κοντά στα γνωστούς πόλους (Βάλια Κάλντα, χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, τη γαστρονομία των μανιταριών) προωθούμε την ολοκλήρωση του Κέντρου Παλαιοντολογίας και του Αστεροσκοπείου του Όρλιακα, ώστε μαζί με τα πέτρινα γεφύρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα ιαματικά λουτρά – που στέκουν αναξιοποίητα – και τα θρησκευτικά μνημεία να αποτελέσουν ένα ισχυρό τουριστικό πακέτο χωρίς ανταγωνισμό.

Βέβαια γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι οδικές προσβάσεις στη Βάλια Κάλντα δεν είναι συντηρημένες. Το κέντρο Παλαιοντολογίας λειτουργεί χωρίς διαφήμιση, χωρίς προωθητικό υλικό και μια ιστοσελίδα με αισθητική της προηγούμενης δεκαετίας. Πόσα χρόνια χρειάζεται – άραγε – να περάσουν για να ενεργοποιηθεί η δημοτική αρχή; Τι άραγε περιμένουμε για να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας; Αν δεν μπορεί να το αξιοποιήσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ας το παραχωρήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η αδράνεια και η αδιαφορία για τον ορεινό όγκο ήταν η βασική αιτία που οδήγησε τους ξενοδόχους να δεχτούν τη φιλοξενία προσφύγων. Ήταν γι’ αυτούς η τελευταία λύση, μια σανίδα σωτηρίας. Βέβαια, η παράταση της φιλοξενίας καθιστά πιο δύσκολη την αναγέννηση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας. Πιστεύουμε, όμως, ότι οι ξενοδόχοι θέλουν και πλέον μπορούν να αναβαθμίσουν τις μονάδες τους μετά την αναχώρηση των προσφύγων και μαζί με μια νέα δημοτική αρχή μπορούν να παλέψουν για να αναγεννήσουν τουριστικά τον ορεινό όγκο.
Προσθετικά στον τουρισμό, φίλες και φίλοι, λειτουργεί η πλούσια πολιτιστική μας παράδοση. 
Γι’ αυτό προωθούμε την ίδρυση Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο – κτίριο ενός αιώνος περίπου – με την παράλληλη δημιουργία μιας σύγχρονης δομής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τους μαθητές του τόπου μας.

Πεμπτος άξονας, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός είναι ο πρωτογενής τομέας.Φροντίζουμε την πρόσβαση του κάθε κτηνοτρόφου στηνμονάδα του, του κάθε αγρότη στο χωράφι του. Μεριμνούμε για τον έγκαιρο αποχιονισμό.Συντηρούμε έγκαιρα και επεκτείνουμε την αγροτική οδοποιία, όπου απαιτείται.  Παράλληλα ιδρύουμε «γραφείο αγρότη» με γεωπόνο και κτηνίατρο. Είναι απίστευτο, φίλες και φίλοι, που ο Δήμος Γρεβενών δεν έχει σήμερα Κτηνίατρο. Πιστεύουμε ότι τα Γρεβενά μας χρειάζονται ένα ισχυρό  brand-name για την προώθηση των μεταποιημένων αγροδιατροφικών προϊόντων τους. Εργαζόμαστε ήδη προς την κατεύθυνση αυτή και από την 1η Σεπτεμβρίου κινούμαστε ακόμη πιο δραστήρια.

Φίλες και φίλοι,

Μονάχα με τη δική σας στήριξη και συμπαράσταση μπορούν όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Άλλωστε με τη δική σας προτροπή ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν να δίνουμε αυτόν τον αγώνα. Με ένα συνδυασμό που αποτελείται από νέους και καταξιωμένους στην κοινωνία των Γρεβενών συμπολίτες μας. Ένα ψηφοδέλτιο αντάξιο των προσκλήσεων, των προσδοκιών αλλά και των δυνατοτήτων των Γρεβενών μας.


Γιατί αυτές οι εκλογές αφορούν το μέλλον. Αφορούν το δικό μας αύριο αλλά το αύριο των παιδιών μας. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών της 26 Μαΐου. Ή συνεχίζουμε να ψηφίζουμε ανθρώπους που τα έχουν όλα λυμένα και μαλώνουν μονάχα για την καρέκλα ή ανατρέπουμε το παλιό πολιτικό σκηνικό για να αναγεννήσουμε τα Γρεβενά μας.

Συνδημότισσες και συνδημότες,
Αποφασισμένοι προχωράμε να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα στο Δήμο Γρεβενών. Να τον αναγεννήσουμε! Να τον κάνουμε βιώσιμο και πάλι, το χρωστάμε στους γονείς και τα παιδιά μας!

Καλή δύναμη και καλό μας αγώνα!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Pages